Hizmetlerimiz

EGR İPTALİ

Açılımını egzoz gazı geri dönüşümü olarak çevirebileceğimiz EGR(Exhaust Gas Recirculation),emme manifolduna, egzoz gazı vererek çalışan bir sistemdir. EGR sistemi ile atmosferden alınan temiz havaya, ECU kontrollü olarak belli miktarlarda egzoz gazı karıştırılarak yanma öncesi oksijen miktarı azaltılır ve yanma odasındaki gazların . Dolayısıyla yanma sıcaklığının düşmesi sağlanarak NOx (Azot oksit) gazı salınımının azaltılması hedeflenir.

Günümüzde bir içten yanmalı motorun seri üretime geçebilmesinin önündeki en büyük engel, emisyon değerleridir. Bir motor çok yüksek güçlere, çok düşük yakıt tüketimiyle erişse dahi, emisyon değerleri yasal sınırların dışındaysa seri üretime geçemez! EGR de egzoz emisyonlarını düşürmek ve Avrupa Emisyon Standartlarına uymak için kullanılan sistemlerden sadece birisidir. EGR’yi daha iyi anlayabilmek için, Avrupa Emisyon Standartları nedir, NOx nedir, neden bu kadar önemli gibi sorulara cevap bulabileceğiniz “Emisyon nedir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

NOX gazları yanma sıcaklığı yükseldikçe ortaya çıkan kirletici gazlardır. Şekil 1’de görüldüğü gibi NOx gazlarıyla, CO(karbon monoksit) gazı salınımları arasında ters bir orantı vardır. Yani yanma sıcaklığının azalması ile birlikte NOX gazı salınımı azalırken, CO salınımı artar. CO gazlarının artması katalitik konvertör tarafından kontrol altına alınabilinirken NOx gazlarını kontrol altında tutmak görece daha zordur. Bu yüzden üreticiler Şekil 1’de gösterilen düşük emisyon için yanma aralığının sol tarafında motoru kalibre etmeye çalışırlar.

Şekil 2’de Audi’ye ait V8 TDI dizel motorundaki EGR yerleşimi ve parçaları gösterilmiştir. Mor oklar egzozdan gelen kirli havayı, mavi oklar ise atmosferden alınan temiz havayı temsil etmektedir. Öncelikle egzozdan alınan gazlar eğer soğutulması gerekiyorsa (by-pass valfi kapalı) EGR radyatörüne gönderilir ve burada 140oC’lara kadar düşürülür ve EGR valfine gönderilir. Eğer motor henüz çalıştırılmışsa yani egzoz sıcaklıkları düşük seviyelerdeyse, egzoz gazları by-pass valfi aracılığıyla radyatöre uğramadan doğrudan EGR valfine gönderilir. EGR valfi 2000’li yıllardan sonra üretilen motorlarda, motor kontrol ünitesi tarafından elektronik olarak kontrol edilmeye başlandı. Bu valf emme manifolduna gönderilerek havayı bir DC motor ve pozisyon kontrol sensörü ile istenildiği miktarda açıp kapatarak kontrol eder. Bir dizel motorda EGR açıklığı %50lere kadar çıkabilir(rölantide)

Bilinçsiz yapılan EGR kapatma işlemleri aracınıza, bütçenize ve çevreye ciddi zararlar verebilir. EGR körleme işlemi sonunda (motor kontrol üniteli araçlarda) aracın yazılımından iptal edilmeyen EGR aracınızda aşağıdaki gibi problemlere neden olur:

  • Aşırı fakir karışım
  • Güç eksikliği
  • Aşırı sıcaklık
  • Motor arıza lambası
  • Vuruntu(benzinli araçlarda)
  • İleri zamanlarda turbo bozulması(VNT’li araçlarda)

Hatalı veya tıkalı bir EGR valfi ve soğutucusunu gösteren birçok hata kodu ve belirtisi vardır. EGR valfinde meydana gelen hata belirtileri:

  • Güvenli mod
  • Güç kaybı
  • Düşük yakıt tüketimi
  • Daha az gaz tepkisi

Uyarılar:

  • Motor Arıza Işığı
  • Kızdırma Bujisi Işığı

Arıza kodları:

  • 16785/P0401/001025 – Exhaust Gas Recirculation (EGR) System: Insufficient Flow Detected
  • 16786/P0402/001026 – Exhaust Gas Recirculation (EGR): Excessive Flow
  • 16787/P0403/001027 – Exhaust Gas Recirculation (EGR) Valve (N18): Malfunction
  • 17811/P1403/005123 – EGR System: Regulation Deviation
  • P047F/001151 – Exhaust Pressure Control Valve: Stuck Open
  • P0477 – Exhaust Pressure Control Valve “A” Low
  • P048A/001162 – Exhaust Pressure Control Valve 1: Stuck Closed
  • P048B – Exhaust Pressure Control Valve “A” Position Sensor/Switch Circuit
  • P048C – Exhaust Pressure Control Valve “A” Position Sensor/Switch Circuit Range/Performance

EGR soğutucusunda meydana gelen hata belirtileri:

  • Soğutma suyu kaybı
  • Beyaz duman
  • Kötü çalışma

Uyarılar:

  • Motor Arıza Işığı
  • Yanıp sönen Kızdırma Bujisi Işığı

Arıza kodları:

  • P1495 Switch-Over Valve for EGR Cooler (N345)

NOT: Kendini remapper,tuningci veya beyin tamircisi olarak adlandırılan büyük bir çoğunluk sadece EGR arıza kodunu sistemden kapatıyor ve böylece hata ışığı artık EGR sorunları için yanmıyor. Ancak motor kontrol ünitesi hala valf varmış gibi çalışır ve zamanl

ANKARA FİAT DOBLO

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi dizel yakıtlı araçların egzoz gazı içindeki zararlı atık ve partiküllerin atılması için dizayn edilmiş bir parçadır. Çalışma mantığı dizel atıktaki gözle görülmez boyutlarda olan parçacıkların filtre tarafından yakalanması esasına dayanır. Çoğunlukla katalitik konvertör sistemi ile birlikte çalışır.

Dizel Partikül Filtresi (DPF) Uyarısı Nedir?

Dizel partikül filtresi kendi içersinde belirli bir seviyede partikül tutma kapasitesine sahiptir, bu nedenle zamanla dolar ve bu partiküllerden kurtulması gerekir. Dizel partikül filtresi rejenerasyonu denilen bir sistemle kendi içini temizlemek üzere tasarlanmıştır.Rejenerasyon dizel partikül filtresinin kendi iç sıcaklığını 350-500 °C sıcaklığa çıkararak dpf içersine hapsedilmiş olan zararlı partiküllerin daha az zararlı bir biçimde doğaya atılması sağlanır. Sürüş esnasında kendiliğinden veya ECU tarafından bir partikül filtresi temizleme işlemi yani rejenerasyon yapılamazsa, dizel partikül filtresi dolar ve tıkanır.

Partikül Filtresi Dolunca Ne Olur?

Dizel partikül filtresi dolunca gösterge panelinde motor arıza lambası veya varsa özel olarak dizel partikül filtresi ikaz ışığı yanar. İkaz lambası yandıktan sonra bir müddet daha aracı kullanmanıza izin verir daha sonra ise aracın motoru koruma moduna girer. Bu modda aracınızı düşük performans ile kullanabilirsiniz. Araç acilen servise götürülmeli ve rejenerasyon yapılmalıdır. Ayrıca Partikül filtresi dolu ve tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.

Partikül Filtresi Neden Tıkanır? Nelere Dikkat Etmeli?

Sürekli düşük hız düşük motor devrinde aracı kullanmak, sürekli kısa mesafede aracı kullanmak partikül filtresinin daha çabuk dolmasına sebep olur. Belirli aralıklarla yüksek devir uzun yol kullanımı yapmak, partikül filtresinin kendi kendini temizlemesini sağlar. Motor yağının kaliteli ve uygun olan yağ olmasına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca kalitesiz yakıt, daha sık partikül filtresinin dolmasına sebep olur.

Partikül Filtresinin Ömrü Var Mıdır?

Partikül filtresi ömürlü bir malzemedir ve bir gün dolmak üzere tasarlanmıştır. Çünkü yanan partiküller küle dönüşür ve bu kül filtre içerisinde kalır. Bu nedenle dolması ve tamamen tıkanması bir arıza olarak kabul edilmez. O nedenle garanti kapsamında değerlendirilmez. Yani yetkili servisler tarafından fren balatası debriyaj balatası gibi görülürler. Her ne kadar üreticiler partikül filtrelerinin çok uzun vadede dolacağını iddia etseler de gerçekte çok kısa zamanda dolabilmektedirler. Üstüste tekrarlayan ikazlar ve tıkanmalar filtrenin ömrünü tamamlamak üzere olduğunun bir göstergesidir. Bu durumda rejenerasyon kesinlikle bir çözüm olmayacaktır.

Partikül Filtresinin Ömrü Bittiğinde Ne Yapmak Gerekir ?

Bu durumda üç çözüm vardır:

Yeni bir partikül filtresi almak: İçerdikleri metallerden dolayı çok pahalıdırlar ve marka ve modele bağlı olarak değişmekle beraber genellikle 8 – 10 bin TL bandındadır. Ayrıca kullanım şeklinize bağlı olarak tekrar kısa zamanda dolabilir.

Yıkatarak temizletmek: Filtre sökülür, ilaç ve yüksek basınç hava yardımı ile gözenekler temizlenmeye çalışılır fakat filtre yapısı bu işleme uygun olmadığı için tamamen temizlenemez. Kısa bir süre sonra tekrar dolması kaçınılmazdır.

İptal ettirmek: Aracın motor control ünitesi üzerindeki orjinal yazılım okunarak partikül filtresi tamamen kapatılır. Araç bir daha ikaz lambası yakmaz ve partikül filtresi sorun olmaktan çıkar. Edge tuning olarak DPF iptali konusundaki uzmanlık ve yetkinliğimizi hizmetinize mutluluk duyarız. DPF iptali gerçekleştirilen aracınız muayeneden sorunsuzca geçecektir.

Çözüm
Motor kontrol ünitesi(ECU)’nin üzerindeki yazılım okunarak, EGR valfinin hiçbir şekilde çalışmayacağı şekilde düznenlenir ve araca geri yüklenir.

Günümüzde araçların sahip olduğu özellikleri daha çok geliştirmek ve araçları sahiplerinin istekleri doğrultusunda kişiselleştirmek önem kazanmıştır. Araç yazılımı olarak bilinen fakat piyasada chip tuning adı altında hizmet verilen modifiye işlemleri arasında en çok ses getiren işlemdir. Araç yazılım işlemi otomobillerin motorlarında ateşmeyi gerçekleştiren ECO’nun mevcut bilgileri aldığı chiplerin ve işletim sistemlerinin değiştirilmesi işlemidir.

Chip tuning uygulaması ilk olarak araçların motorlarının sahip olduğu mevcut performans gücünün daha çok arttırılması için uygulanmış ve böyle kullanılmaya başlanmıştır. Chipler içinde hava akışı, yakıt püskürtme zamanlaması, ortam sıcaklığı gibi birçok bilgi yer almaktadır. Otomobillerde gerçekleştirilen yazılım uygulamalarının en genel olanı mevcut chip içinde yer alan yazılımın ve bilgilerin bir bilgisayar aracılığı ile yeniden güncellenmesi işlemidir. Aynı zamanda bilinmelidir ki eğer chipler düzenlenemez ve mevcut yazılımlar güncellenemez ise bu yazılımlar yerine araca yeni bir chip takılabilir. Eğer aracınıza modifiye yaptırmak istiyorsanız mutlaka chip tuning uygulamasını da yaptırmanız gerekmektedir.